© Alexandre Lamoureux

De zee

verkennen

Wist u dat het kustgebied rond Saint-Nazaire ook prachtig is: stranden en baaien, landtongen en kliffen, een kilometerslang kustpad en een prachtige strandboulevard op een steenworp afstand van het centrum. Trek eropuit in een met zorg beschermd landschap, op subtiele wijze ingericht voor iedereen!

 

Saint-Nazaire

de stad met 20 stranden

Als u in Saint-Nazaire de weg naar het strand vraagt, krijgt u steevast als antwoord: naar welk strand? U bent hier dan ook in de stad met de 20 stranden! Trek er met uw gezin of vrienden op uit in een met zorg beschermd landschap, op subtiele wijze ingericht voor iedereen.

We moeten toegeven dat we de neiging hadden om al deze over meerdere kilometers kust verspreide stranden en baaien geheim te houden. Maar vandaag verklappen we onze primeur: de vakantiebestemming Saint-Nazaire heeft maar liefst 20 prachtige stranden en baaien te bieden, waaronder 6 stranden die in de zomer bewaakt worden (de stranden Plage de Saint-Nazaire, Plage de Villès-Martin en Plage de Porcé, evenals de stranden Plage de la Courance, Plage des Jaunais en Plage de Monsieur Hulot in Saint-Marc-sur-Mer), 3 stranden met het label Pavillon Bleu (de stranden Plage de la Courance, Plage de Monsieur Hulot en Plage des Jaunais), 2 toegankelijke stranden met het label Handiplage (de stranden Plage de Villès-Martin en Plage de Monsieur Hulot).

1 strand uit een bekende film: het strand van Monsieur Hulot!

Als u het gevoel hebt dat u het brede strand van Saint-Marc al eens eerder hebt gezien, met de pier, de rotsformatie en het Hôtel de la Plage dat over het strand uitziet, is dat volkomen normaal: u bent namelijk op de plaats waar de film ‘Les vacances de Monsieur Hulot’ is opgenomen. Op zoek naar een natuurlijk decor voor zijn film koos Jacques Tati voor Saint-Marc-sur-Mer vanwege de gemoedelijke sfeer en het prachtige strand. De opnames vonden plaats in 1951… en Tati’s held is nog steeds aanwezig: dankzij het bronzen beeld van de beeldhouwer Emmanuel Debarre waakt meneer Hulot over zijn strand, dat officieel de naam het ‘Plage van Monsieur Hulot’ kreeg.

De zeeboulevard

van Saint-Nazaire

Saint-Nazaire wil de aansluiting tussen stad en kustlijn weer sterker accentueren. De typische kuststad heeft een prachtige zeeboulevard van maar liefst 3 km, volledig ingericht voor wandelingen en recreatie. Een waar genot voor wandelaars, gezinnen, hardlopers.

Het Place du Commando is een nieuwe, trendy ontmoetingsplaats geworden en geeft Saint-Nazaire als het ware een terras aan zee. Bars en restaurants aan het water, geconnecteerde strandstoelen, speelterrein voor kinderen op het strand… Waar wacht je nog op: strijk lekker neer op het Place du Commando en geniet van het ontspannende uitzicht op de langsvarende boten!

Een stoet vissershutten

De meeste van deze vissershutten worden met zorg onderhouden en komen tot leven wanneer hun eigenaars er komen vissen, afhankelijk van het weer en de getijdencoëfficiënt. Hier kun je de totebellen in volle actie zien, de grote kruisnetten die vanuit de hut naar beneden worden gelaten en weer opgehaald om de vangst binnen te halen, die niet altijd wonderbaarlijk is! Wie het wel eens zelf wil uitproberen kan eenvoudigweg enkele uren een van deze vissershutten huren, om te leren hoe de totebel wordt gebruikt.

Watersporten

in Saint-Nazaire

Watersportclub van het Skatepark

Hier kan men catamaranzeilen en windsurfen leren en beoefenen (stages, groepslessen en verhuur) en een- of tweepersoons kano’s huren.

  • Geopend: in de zomer

Watersportclub van het Bois Joalland

In de watersportclub van het Bois Joalland kan men kanoën, windsurfen en optimistzeilen.

  • Zeilsport: Optimistzeilen (vanaf 7 jaar), Windsurfen (vanaf 10 jaar)
  • Kanoën en kajakken: Kanopolo (vanaf 7 jaar), Rivierkajakken, Kanoën
  • Geopend: het hele jaar

Een app om de pleziervaart te ontdekken en te beoefenen

U wilt graag de zee op of leren varen, de pleziervaart ontdekken of beoefenen, maar u hebt geen boot? Een nieuwe app, Share my sea, brengt schippers in contact met mensen die geen boot hebben. U kunt de gratis app met geolokalisatie downloaden, waarmee u uitstapjes op zee bij u in de buurt kunt vinden – of aanbieden.

Het douanierspad

GR®34

Trek uw wandelschoenen aan voor de GR®34 !

Douanebeambten, onder hun strakke pet de zee afspeurend naar mogelijke smokkelaars, kom je hier al tijden niet meer tegen. Tegenwoordig staan de douanierspaden aan de Franse kust als wandelpaden open voor iedereen. In Saint-Nazaire biedt het douanierspad, of kustpad, een prachtig uitzicht. Nu eens direct langs het water, dan weer over hoge kliffen, met uitzicht op de baaien beneden die uitnodigen tot heerlijk nietsdoen, of langs de bruisende stranden, garandeert dit pad de allermooiste ‘kustwandelingen’!