© Vincent Bauza

Het erfgoed

van Saint-Nazaire

Saint-Nazaire, tussen de Loire-monding en de Atlantische Oceaan, maakte vanuit zijn havenkern een razendsnelle ontwikkeling door en werd in een eeuw tijd tweemaal geboren. De informatie van deze sectie geeft u inzicht in het unieke menselijke avontuur van de stad Saint-Nazaire, die als geen ander getuigt van de 20e eeuw. Duik in de geschiedenis van Saint-Nazaire en kom alles te weten over het historisch erfgoed van de stad…

 

De verschillende wijken

van Saint-Nazaire

Saint-Nazaire ontdekken betekent de tijd nemen om rond te wandelen en heerlijk slenterend de sferen van de verschillende stadswijken te proeven…

De wijken van Saint-Nazaire, Van Méan-Penhoët tot La Havana!

Méan-Penhoët

Wandel met uw smartphone in de hand door deze wijk met zijn unieke karakter en verrassende gebouwen.

Een gratis mobiele app en de brochure ‘Récits de quartier’ (Franse versie) geven u de mogelijkheid om de gewenste cultuurwandeling te kiezen. Laat u leiden door het personage Eugenie voor een wandeling van 1.30 uur, met als rode draad een verhaal dat zich begin 20e eeuw afspeelt, of door André, een havenarbeider, die u meeneemt naar de jaren 1950 (wandeling van 1 uur). Tot slot kunt u een kortere route volgen met Michelle, Julie en proberen om de kat Marcel te vinden (parcours van 30 min.). Deze wandelingen in de voetsporen van deze bewoners leiden u rond tot in alle hoekjes van de wijk.

La Havane…

Zin in een korte reis terug in de tijd?

De wijk La Havana, met zijn villa’s en rustige straten, geeft een beeld van de stad in de jaren 1900. Een industriële havenstad in volle expansie, met een reislustige ziel, uitkijkend op de talloze schepen die wegvoeren naar Midden-Amerika. Enkele bestemmingen: Santander, Havana, Veracruz… namen die we terugzien op de straatnaambordjes in deze kleine wijk die uitkijkt over zee, met kleuren die uw vakantie een exotisch en zonnig tintje geven.

Voor een alternatieve manier om deze wijk uit de belle époque te ontdekken, kunt u bij het Office de Tourisme een plattegrond krijgen met een oriëntatieparcours door de stad van 1905 (Franse versie).

Monumenten en bezienswaardigheden

in Saint-Nazaire

De dolmen

Het wordt de dolmen genoemd, maar in feite is het een megalithisch complex, 6000 jaar oud. De locatie ligt tegenwoordig op een steenworp afstand van het stadscentrum, maar lag vroeger aan de oever van de riviermonding. Boven de dolmen, met zijn 2 m hoge draagstenen en zijn deksteen die wel 7 ton weegt, steekt een 4 m hoge menhir uit. Gratis te bezichtigen.

Het Fort de Villès-Martin

Het Fort de Villès-Martin, dat uitkijkt over de ingang van de Loire-monding, werd in 1861 gebouwd en herinnert eraan dat Saint-Nazaire altijd een belangrijke positie heeft ingenomen voor de kustverdediging. De versterkte aarden wallen die het fort beschermen bieden een prachtig uitzicht op de riviermonding. Geopend tijdens tentoonstellingen of culturele evenementen.

De Phare de Kerlédé

Een nog mooier uitzicht hebt u vanaf de top van de vuurtoren, de Phare de Kerlédé (steile kllim op een smalle trap met 135 treden!), een landvuurtoren, op 800 meter van de kustlijn. Hij werd in 1897 in gebruik genomen en maakte tot 1981 deel uit van een lichtlijn voor het voormalige Loirekanaal. De vuurtoren is momenteel gesloten voor bezoekers.

De Pont de Saint-Nazaire

De in 1975 voltooide Pont de Saint-Nazaire verbindt, met zijn elegante curve en de rood-witte tuikabels, beide oevers van de Loire-monding.
Het is de langste brug van Frankrijk: hij strekt zich op 61 m boven de rivier uit tussen Saint-Nazaire en Saint-Brévin, met een lengte van 3356 m.

Een geschiedenis van oorlogen en vrede

in Saint-Nazaire

Saint-Nazaire was in het hart van de Eerste als de Tweede Wereldoorlog en de stad behoudt de sporen van dit verleden, die getuigen van de geschiedenis en een beter begrip van de huidige stad mogelijk maken.

 

 

De Sammy

Het in 1926 ingehuldigde Amerikaanse Monument, ook bekend als de Sammy of zelfs de ‘Soldaat van de Vrijheid’, herdenkt de aankomst van de Amerikaanse troepen in Saint-Nazaire vanaf 1917. Het monument werd in 1941 door de Duitse bezetter vernietigd en in 1989 herbouwd met Franse en Amerikaanse steun.

 • Operatie Chariot

  Op 28 maart 1942, om 1.30 u., na een gevaarlijke reis in het midden van een beschermende vloot, ramde de Britse torpedobootjager HMS Campbeltown, zwaar beladen met explosieven, de sluisdeur van het droogdok Forme Joubert. Tien uur later explodeerde het schip, waarbij Duitse soldaten omkwamen die het kwamen inspecteren en de sluis onbruikbaar werd.

  Operatie Chariot heeft zijn doel bereikt: voorkomen dat het Duitse slagschip Tirpitz naar Saint-Nazaire zou komen (de Joubert-sluis is de enige havenfaciliteit aan de hele Atlantische kust die groot genoeg is voor het slagschip), wat de Kriegsmarine in zijn aanvallen tegen geallieerde konvooien zou hebben versterkt. De door deze operatie veroorzaakte verlamming van de haven van Saint-Nazaire en de massale geallieerde bombardementen droegen bij aan de verzwakking van de Duitse stellingen.

  De menselijke tol is echter hoog. 169 Britten werden gedood, 215 werden gevangen genomen; van de 600 manschappen van het commando, allemaal vrijwilligers, slaagden er slechts 227 in om terug te keren naar Groot-Brittannië. Elk jaar wordt op 28 maart een herdenkingsceremonie gehouden aan de zeeboulevard.

  In Saint-Nazaire herinnert een kanon uit Campbeltown aan deze belangrijke militaire prestatie (het kanon was aanvankelijk tegenover de Loire-monding geïnstalleerd maar werd in juni 2016 gedemonteerd en gerestaureerd; het kan opnieuw worden bewonderd, maar nu op het panoramaterras, vlakbij het toenmalige doelwit, de Joubert-sluis).

 • De tragedie van de Lancastria

  17 juni 1940: meer dan 5.000 personen, vooral Britse soldaten, hopen zich op aan boord van het Britse schip Lancastria, voor de kust van Saint-Nazaire, om te ontsnappen aan de Duitse troepen die naar de Atlantische kust oprukken. Op het moment dat het schip van de Loire-monding wegvoer werd het aangevallen door een Duitse bommenwerper en het zonk in 15 minuten… Deze tragedie kostte minstens 4000 levens.

  Lancastria heeft een buitengewone geschiedenis die niemand onberoerd laat. Zijn verleden als cruiseschip, passagiersschip, troepentransporteur en vervolgens het toeval of het tragische lot dat hem te wachten stond in Saint-Nazaire.

Volg de Wederopbouw

van Saint-Nazaire

Na de Tweede Wereldoorlog was de stad, die voor 85% verwoest was, een gigantische bouwplaats. In veertien jaar tijd werden er 12.000 woningen en honderd openbare gebouwen opgericht en 120 km vernieuwde of nieuwe wegen aangelegd… Saint-Nazaire is begonnen met zijn architecturale wederopbouw…

Sinds 1948 wordt dit bouwmomentum weerspiegeld in kleine flats in een regionale, traditionele of modernistische stijl. De met kalksteen, baksteen, roze of lichtgele zandsteen, glazen blokken beklede of wit geverfde gevels hebben een fris, helder effect en de inwoners van Saint-Nazaire ontdekken het comfort van functionele en lichte huizen.

In 1999 werd het label ‘Patrimoine du XXe siècle’ in het leven geroepen door het Ministerie van Cultuur, om de opmerkelijke prestaties van deze eeuw op het gebied van architectuur en stedenbouw in kaart te brengen. In Saint-Nazaire werd dit label toegekend aan de sporthal ‘la Soucoupe’ (de schotel), het stadhuis, de watertoren van de Moulin du Pé, de onderzeebootbasis en de grote Joubert-sluis, voor hun originele architectuur of hun opmerkelijk technisch niveau. Ze getuigen van durf en striktheid, eigenschappen die samenkomen in het gebruik van beton.

Het patrimoniaal belang van deze uitingen van de technische, economische, sociale en culturele evolutie van onze samenleving wordt zo erkend en gewaardeerd.