Chantiers-Atlantique-Farid-Makhlouf-2022-BD-28Clip-visites-industrielles-saint-nazaire-2022-3.mp4

De industriële rondleidingen

Een bezoek aan Saint-Nazaire is vol belevenissen die je nergens anders meemaakt. Tijdens onze industriële rondleidingen ontdekt u pas werkelijk hoe immens groot deze bestemming is. Hier komt u alles te weten over de werkplaatsen van Airbus Atlantic, de bouw van de legendarische oceaanlijners en de gigantische installaties in de havens van Nantes Saint-Nazaire! Laat u verrassen!


VOOR DEZE RONDLEIDINGEN IS RESERVEREN VERPLICHT

De scheepswerven Een bijzonder industrieel avontuur

De France, de Queen Mary 2, de Harmony of the Seas… al deze legendarische schepen werden in Saint-Nazaire gebouwd. Bezoek de scheepswerven en maak dit uitzonderlijk industrieel avontuur van dichtbij mee. Onze bezoekers mogen een kijkje nemen in de werkplaatsen en droogdokken: een indrukwekkend schouwspel in een wereld waar alles gigantische proporties heeft!

In het hart van de scheepswerven

Ontdek de wieg van de koning onder de schepen: de oceaanlijner! Al anderhalve eeuw zijn deze schepen de mooiste ambassadeurs van Saint-Nazaire en getuigen van een buitengewoon vakmanschap. De Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire, die tot ver over de grenzen bekend staan, heten u welkom voor een uiterst bijzondere rondleiding.

Rondleiding – 2 uur:

Een zeer volledig overzicht van het industrieterrein en het scheepsbouwproces, met een bezoek aan een grote werkplaats waar staalplaten worden verwerkt en aan de galerij die uitziet over het enorme droogdok.

Let op: afhankelijk van de activiteiten van het bedrijf en de daaraan verbonden beperkingen, kunnen de routes en haltes worden aangepast.

Airbus Atlantic De verovering van het luchtruim

De luchtvaartindustrie is sinds 1923 in Saint-Nazaire aanwezig: vroeger met watervliegtuigen en propellervliegtuigen, tegenwoordig met de vloot van Airbus. Een belangrijk deel van de indrukwekkende vliegtuigontwikkeling is hier te bewonderen, in een van de grootste luchtvaartcentra van Europa.

In het hart van de werkplaatsen

De eindmontage van de toestellen wordt, afhankelijk van het type, in Toulouse of Hamburg uitgevoerd. Hier krijgt u een unieke kans om de vliegtuigen te bewonderen voordat deze worden ‘aangekleed’: uitlijning van klinknagels op een sectie, montage van de raampjes, installatie van de systemen in een cockpit, enz.

Wie weet komt net het enorme vrachtvliegtuig de Beluga voorbij, bijgenaamd ‘de vliegende walvis’. Het pikt regelmatig vliegtuigsecties op om ze naar Toulouse of Hamburg te vervoeren.

Grand Port Maritime Verbindingspunt met de hele wereld

De haven van Nantes Saint-Nazaire is de belangrijkste Franse haven aan de Atlantische kust en dankzij de aansluiting op de hele wereld bovendien een belangrijke economische speler in de regio. De havenfaciliteiten verbinden het achterland met de volledige mondiale economie. Behalve een belangrijk trefpunt is het tevens een uitgestrekte industriële haven, waar alle vervoermiddelen elkaar kruisen. En zonder de oevers van de Loire te verlaten, staat u al met één voet in Afrika, Azië of Amerika.

Een rondleiding door de haventerminals

Deze tocht voert tot midden tussen de haventerminals, zodat u de werking van de installaties, hijskranen en portaalkranen van vlakbij kunt bewonderen. Terminals voor kolen, voedingsmiddelen, LNG, RoRo-terminals, containerterminals… u weet er straks alles van.

In de zomer kunt u de havens tevens per boot vanuit de riviermonding ontdekken, met onze boottochten.

Praktische informatie

Hoe verlopen de industriële rondleidingen:

 • Rondleiding van 2 uur (het circuit en de inhoud van de rondleidingen worden soms aangepast, al naar gelang de activiteit van het bedrijf).
 • Voor de Chantiers de l’Atlantique: route met audiogids in 8 talen (Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Russisch en Pools).
 • Airbus/Gand Port : rondleiding in het Frans.
 • Reserveren verplicht – Zorg op voorhand dat u bij het reserveren, voor elke deelnemer, de volgende gegevens bij de hand hebt: naam, voornaam, geboortedatum en -plaats, nationaliteit. Deze gegevens moeten stipt overeenkomen met de gegevens op het identiteitsbewijs.
 • Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk 48 uur (2 werkdagen) vóór de dag van de rondleiding (behalve voor de Chantiers de l’Atlantique).
 • VERPLICHT meenemen op de dag van de rondleiding: identiteitskaart of paspoort van elke deelnemer. Let op: uitsluitend originele, geldige identiteitspapieren worden geaccepteerd, rijbewijzen worden geweigerd (behalve voor de Chantiers de l’Atlantique).
 • Voor de bezoek aan Airbus Atlantic moeten bezoekers buiten de Europese Unie (inclusief Zwitserse burgers) verplicht reserveren per e-mail of telefoon een maand voor de datum van het bezoek.
 • Het is ten strengste verboden om tijdens de bezichtiging van het bedrijf foto’s te maken.
 • Voor de Chantiers de l’Atlantique: u gaat niet aan boord van een oceaanlijner in aanbouw.
 • Gesloten schoenen zijn verplicht.
 • Om veiligheidsredenen staat Airbus geen bezoek toe van personen met verminderde mobiliteit of kinderen jonger dan 7 jaar. Kinderwagens niet toegelaten.
 • De Chantiers de l’Atlantique en de Grand Port Maritime: wij raden af om aan deze rondleidingen deel te nemen met zuigelingen en jonge kinderen.
 • Lees de specifieke voorwaarden voor groepen (vanaf 20 personen) en scholen.
 • Wij herinneren u eraan dat u op de bezochte industrieterreinen voor een korte periode kunt worden blootgesteld aan onaangename geluiden en/of geuren.

Tarieven – Industriële rondleidingen

Vol tariefGereduceerd tariefKind 4-17 jaar
€ 21€ 19€ 10,50
 • Gereduceerd tarief (op vertoon van een kortingsbewijs): middelbare scholieren, studenten, werkzoekenden, gehandicapten en hun begeleider, houders van het jaarabonnement PASS.
 • Gratis: kinderen onder de 4 jaar.
 • Waar kan ik mijn tickets kopen?
  • Online op deze website
  • Bij de 3 kassa’s ter plaatse: onderzeebootbasis, sluisbunker en het Écomusée.
 • Betaalwijze: contant, creditcard (Visa, Mastercard)

Vertrekpunt van de rondleiding:

De gekozen rondleiding start vanuit de onderzeebootbasis aan de Boulevard de la Légion d’Honneur, vlakbij de kassa.

Parkeergelegenheid in de directe omgeving.

Openbaar vervoer:

 • Saint-Nazaire is bereikbaar met de trein (TGV en TER).
 • Om vanaf het station met de bus te komen, zijn de dichtstbijzijnde haltes:
  • Lijn HélYce (7 dagen per week), halte ‘Rue de la Paix’ + 7 minuten lopen.
  • Lijn U2 (maandag t/m zaterdag), halte ‘Ruban Bleu’ + 4 minuten lopen.

Toegankelijkheid voor personen met een handicap

Specifieke inlichtingen per type handicap:

 • Motorische beperkingen: onbereikbaar terrein en bussen ongeschikt voor mensen in een rolstoel.
 • Auditieve beperkingen: geen specifieke voorzieningen aanwezig.
 • Visuele beperkingen: rondleiding met audiofoons.
 • Verstandelijke beperkingen: lawaaierige industriële site.

Voor meer informatie kunt u bellen met +332 28 540 640.

Ontdek ook de attracties

Saint-Nazaire biedt tal van unieke bezienswaardigheden. Ontdek de avonturen van de legendarische oceaanlijners van Escal’Atlantic, stap aan boord van de Espadon, de eerste Franse onderzeeër die onder de ijskappen dook, ontdek in het Écomusée het grote avontuur van de stad Saint-Nazaire en bezoek de enige Franse toeristische site die volledig aan windkracht en windenergie op zee is gewijd.

Sluiten