autogire-150.jpgParc naturel régional de Brière
©Arnaud Dréan

De natuur in de Brière

Saint-Nazaire richt zich op de open zee, maar weet ook met beide voeten op de grond te blijven staan… of beter gezegd, in de turf!
De stad is een van de 21 gemeenten die deel uitmaken van het Parc naturel régional de Brière, dat in 2020 50 jaar bestaat. Het is samen met de Camargue een van de grootste wetlands van Frankrijk.

Parc naturel régional de Brière

Met zijn bijna 50.000 hectare, doorkruist door kanalen zover het oog reikt, is het natuurpark de Grande Brière een van de grootste waterrijke gebieden van Frankrijk. Saint-Nazaire ligt niet midden in de Brière, maar een deel van de kanalen en moerassen bevinden zich in het noordoostelijk deel van de gemeente. Bijna de helft van het grondgebied van de gemeente bestaat uit moeras- en coulisselandschappen.

Het op een na grootste moeras van Frankrijk

Wat kan ik u over de Brière vertellen? Dat het het op een na grootste moeras van Frankrijk is, een uitzonderlijk geheel van natuurlijke habitats en wetlands waar 900 verschillende planten zijn geïdentificeerd, waar duizenden watervogels hun toevlucht zoeken om te overwinteren, waar je de blauwborst kunt horen fluiten en reigers, zilverreigers en eenden kunt observeren? Jazeker – en nog veel meer!

Maar ook… het gevoel aan het einde van de wereld te staan, in dit landschap met een eindeloze horizon, hier onderbroken door een klokkentoren, daar, in de verte, door de Pont Saint-Nazaire… En een rust! Enkel een zachte wind in het riet om de stilte te onderstrepen.

Bezienswaardigheden in Brière

De aarde, het water, de oneindige horizon, het ruisen van het riet, een overvliegende reiger…
Een aantal ingangspunten om een beter inzicht in de Brière te krijgen.

Réserve naturelle régionale Pierre Constant

U kunt gemakkelijk parkeren bij de sluis, de Écluse de Rozé. Aan de overkant van het stenen bruggetje ligt het moeras: rechts een kanaal, links natte graslanden… Het pad loopt ongeveer 800 meter langs het kanaal en brengt u rechtstreeks naar de Réserve Pierre Constant, voor een eerste grootse indruk van de stilte en de uitgestrekte horizon van de Grande Brière. Afhankelijk van het seizoen en het moment van de dag kunt u eenden en ganzen zien, reigers, lepelaars, kwikstaarten, blauwborsten, moerasgorzen… Aarzel niet om bij de receptie een verrekijker te vragen, die u hier voor uw wandeling door het natuurgebied kunt lenen.

Praktische informatie:
– Rozé (Saint-Malo-de-Guersac)
– gratis entree
– in de zomer worden er tegen een vergoeding rondleidingen aangeboden
– honden zijn niet toegestaan

Het Maison de la Mariée

In dit eenvoudige huisje op het Île de Fédrun stapt u zo de sfeer binnen van bruiloften uit de 19e eeuw en de eerste decennia van de 20e eeuw. In de ateliers in Saint-Joachim maakte men wassen bloemen en wonderlijke, prachtige bruidsstolpen. Deze glazen stolpen, geschonken op het moment van de bruiloft, waren aanvankelijk bedoeld om de kroon van de bruid te bewaren en te beschermen, maar in de loop der tijd worden het ware vitrines voor allerhande familieherinneringen.

Praktische informatie:
– Rue du Pouët nr. 182, op het Île de Fédrun (Saint-Joachim)
– in de zomer worden er tegen een vergoeding rondleidingen aangeboden
Meer informatie op de website van het Maison de la Mariée
– informatie en reserveringen in het Maison du Parc, tel. +33 (0)2 40 66 85 01

De Chaumière briéronne

U maakt een sprong in de tijd als u dit huis met rieten dak binnen stapt, met een traditioneel interieur, zoals het er in de Brière rond 1900 uit zou hebben gezien… Meubilair, gereedschap… werkelijk alles in het enige vertrek is nauwkeurig gereconstrueerd. Ga vervolgens de trap op naar boven, om de binnenzijde van het rieten dak te zien, te ruiken, en aan te raken en om de film Brière et Briérons (1947) te bekijken.

Praktische informatie:
– Rue du chef de l’île nr. 207, op het Île de Fédrun (Saint-Joachim)
– in de zomer worden er tegen een vergoeding rondleidingen aangeboden

– informatie en reserveringen in het Maison du Parc, tel. +33 (0)2 40 66 85 01

Het Musée de la Marine en bois du Brivet

Dit museum, opgericht door een vereniging van liefhebbers, presenteert de alomtegenwoordige zeevaarders-roeping van deze kleine stad in de Brière: door de eeuwen heen waren veel inwoners van Montoir zeelieden, en werkten in de kustvaart (vervoer van zout, turf, enz.) of in de grote vaart. Anderen waren scheepsbouwers, zoals blijkt uit de scheepswerven langs de Brivet, de laatste zijtak van de Loire. Zij stonden bekend om hun vakbekwaamheid en het zal dan ook niemand verbazen dat de inwoners van de Brière vanaf de jaren 1860 de eerste arbeiders in de gloednieuwe scheepswerven in Saint-Nazaire waren. De grootse trans-Atlantische geschiedenis van Saint-Nazaire begon dus… in Brière!

Praktische informatie:
– Espace Chateaubriand in Montoir-de-Bretagne
– informatie en reserveringen in het Maison du Parc, tel. +33 (0)2 40 66 85 01

Boottochtjes

Het water is overal, het kanaal kabbelt zachtjes tegen de onderkant van de boot.
Want het moeras moet echt in een ‘chaland’ worden verkend, de traditionele platbodemboot die het dagelijks vervoermiddel van de Briérons was. De Brière, een bijzonder natuurlandschap dat door de hand van de mens werd gevormd (nee hoor, dat is niet tegenstrijdig), is als een uitnodiging om dit privilege te proeven van stilte, traagheid, contemplatie.

Welkom in een andere wereld!

Allemaal  in dezelfde chaland!

De ambachten van de Brière

De Brière, een natuurpark, een karaktervol en uitzonderlijk gebied, is een vruchtbare en creatieve bodem die kunsten en ambachten stimuleert. In de streek van de Brière doen we graag dingen met onze handen: we maken, vormen, polijsten, kneden, snijden … Met voorouderlijke methoden worden tradities in stand gehouden, soms met een modern tintje.

Om te beginnen, is er de morta. Dit versteende eikenhout is kostbaar, hard en zwart als ebbenhout en wordt bewerkt door ambachtslieden die er unieke stukken, messen, juwelen of beeldhouwwerken van maken. Riet is ook alomtegenwoordig in de Brière: er zijn ongeveer 3.000 rieten huisjes in het natuurpark. Sommige rietdekkers beoefenen hun kunst nog steeds. Wat de plaatselijke specialiteiten betreft, mag u de langouille niet missen: een bereiding op basis van varkenstong die de vorm aanneemt van een mooie worst. Ideaal om te picknicken of aperitieven.

Overnachten in de Brière

In de Brière zijn talloze accommodatiemogelijkheden: hotels, appartementencomplexen, bed & breakfast, campings, vakantiehuisjes en diverse bijzondere accommodaties! Er is volop keuze voor korte en langere periodes, om een gezellig nestje te vinden voor een weldadige nachtrust!

Sluiten