© Christian Robert

De natuur in de stad

Saint-Nazaire

Saint-Nazaire, stad vol kleur en contrast, is niet weinig trots op zijn groene hart… Te voet of op de fiets, met de kinderen of met z’n tweetjes, leert u hier een heel ander kleurenpalet van de stad kennen. Met alle parken en tuinen in de stad en de bos- en moerasgebieden aan de rand daarvan, is meer dan een derde van het stedelijk gebied van Saint-Nazaire groen.

 

Parken en tuinen

in Saint-Nazaire

Jardin des Plantes

De Jardin des Plantes, die eind jaren 1880 werd aangelegd, is een echte kusttuin. Zijn bijzonderheid? Typisch Bretonse kustplanten, maar ook mediterrane soorten die goed gedijen onder de zon in dit prachtige park, een toevluchtsoord voor alle natuurliefhebbers. In de Jardin des Plantes zijn er verschillende speelterreinen.

Parc Paysager

Na de oorlog werd op een steenworp van de stadskern het Parc Paysager aangelegd, het groene hart van Saint-Nazaire, daar waar zich voorheen het ‘Grand Marais’ bevond. 50 hectare groen, een meer met fontein, picknicktafels, speelweides enz. maken het tot een uiterst geliefde plek voor wandelaars en gezinnen.

Bois de Porcé

In de westelijke wijken van de stad, richting Saint-Marc, ligt het Bois de Porcé, elf hectare heuvelachtig, bebost terrein, waar een riviertje tussen de bomen slingert en waar u heerlijk kunt genieten van de natuur, of van het fitnessparcours. Het bos strekt zich uit van het Plage de Porcé tot de Jardins d’Océanis, waarmee het samen een aaneengesloten wandelgebied vormt vol mediterrane geuren.

Langs het

zoete water

Om rond de meren van Saint-Nazaire te wandelen, hebt u de keuze uit verschillende circuits. Van een rondje van 20 minuten tot een twee uur durende wandeling rond de meren – alles is mogelijk. Het landschap met zijn meren is bijzonder mooi in de lente en de herfst, en leert ons bovendien een aantal boeiende dingen over de geschiedenis van Saint-Nazaire… want al deze meren zijn door de mens aangelegd.

Lac du Bois-Joalland

Het Lac du Bois-Joalland is met meer dan 400 hectare het grootste meer in de buurt van de stad. U kunt eenvoudigweg bij het meer parkeren, aan de Route du Bois-Joalland en er is bovendien een camperterrein in de buurt. De wandeling rond het meer is ongeveer 3 kilometer. Vanaf verschillende plaatsen hebt u een mooi uitzicht over het meer. Er is een watersportclub om te zeilen en roeien. Richting de Route de Reton kunnen jonge BMX-liefhebbers op een baan met bulten hun hart ophalen. En iets verder van de Route du Bois-Joalland af is een speelterrein ingericht met klimrekken van hout en dikke touwen.

Iets verderop liggen nog drie meren: het Bassin de Québrais, het langgerekte Étang de Guindreff en tot slot, verscholen tussen de bomen, het kleine Étang de la Belle-Hautière.

Fietstochten

U kunt ook op een andere manier van Saint-Nazaire genieten. Stap op de fiets en maak een tochtje door de stad. Een ecologische manier om de stad te verkennen en even lekker de benen te strekken.

Voor meer informatie over fietstochten vraagt u bij het Toeristenbureau naar de zeer nauwkeurige IGN-kaart, met maar liefst 170 kilometer aan fietsroutes in Saint-Nazaire en de omliggende gemeenten (in het Frans), of klikt u op de rode knop hieronder.

La Loire à Vélo

Wist u al dat de 800 km lange fietsroute ‘La Loire à Vélo’, die door twee regio’s en zes departementen de Loire volgt, nu helemaal doorloopt tot Saint-Nazaire? De fietsroute maakt een lus van ongeveer 10 kilometer door Saint-Nazaire, om de stad, het haventerrein en de zeeboulevard te verkennen. Deze lus is in eerste instantie uitgedacht voor fietsers die de route Loire à Vélo willen rijden en die vanuit of naar Saint-Nazaire de trein nemen, maar uiteraard kan iedereen deze route gebruiken.

Om van Saint-Nazaire naar de fietsroute Loire à Vélo te komen of omgekeerd, moet u de Loire oversteken. Het wordt echter afgeraden om de Pont Saint-Nazaire op de fiets over te steken. Van Saint-Brevin naar Saint-Nazaire (of omgekeerd) kunt u een taxi nemen, die u met uw fiets vervoeren: de taxi’s in Saint-Nazaire (+33 240 66 02 62) en hun collega’s in Saint-Brevin (+33 240 27 23 07) hebben hier een vaste prijs voor opgesteld. Het is mogelijk om een Aléop-bus te nemen, die is uitgerust om fietsen te vervoeren (op reservering):

  • Vertrekpunt: Saint-Nazaire

– boulevard des Apprentis, voordat deze de Brivet oversteekt

  • Vertrekpunt: Saint-Brevin

– place de Bougainville

Meer informatie op +332 51 82 62 62

Vélocéan

Om van het schiereiland Guérande naar Saint-Nazaire te fietsen, volgt u de Vélocéan-bordjes.

Langs de fietsroute geniet u van prachtige vergezichten. De route voert afwisselend langs de kust en door het achterland, over 140 km, van Saint-Nazaire naar Piriac-Sur-Mer.